RESSTORE-hanke: Soluterapiasta apua aivoverenkierron häiriöihin

Aikuisiän aivoverenkiertohäiriöt ovat maailmanlaajuinen ongelma, jonka hoitoon haetaan nyt ratkaisua soluterapiasta. Kansainvälisessä RESSTORE-tutkimushankkeessa ovat mukana Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot sekä tutkimusten koordinointiin ja tiedonhallintaan erikoistunut Medfiles Oy. Hanke on saanut mittavan Horisontti-rahoituksen.

Aivoverenkiertohäiriöt ovat aikuisiässä suurin vakavia vammoja aiheuttava tekijä. Niiden hoitoon ja kuntoutumiseen ei kuitenkaan ole löytynyt tehokkaita keinoja.

Tänä syksynä 6,3 miljoonan euron EU:n Horisontti-rahoituksen saaneessa RESSTORE-hankkeessa selvitetään soluterapian tehoa. Mukana on asiantuntemusta muun muassa Espanjasta, Englannista, Ranskasta ja Tshekin tasavallasta. Suomesta konsortioon kuuluvat Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot sekä kuopiolainen Medfiles Oy.

Tutkimusjohtaja Jukka Jolkkonen Itä-Suomen yliopistosta pitää hanketta todella merkittävänä.

"Kyse on aivan uudesta avauksesta, sillä soluterapiaa ei ole tässä mittakaavassa aiemmin tutkittu. Lisäksi suomalaisilla on hankkeessa tärkeä rooli. Se kertoo, että osaamisemme korkea taso on noteerattu myös ulkomailla. Esimerkiksi täällä Kuopiossa aivoverenkierron häiriöihin liittyvää tutkimusta on tehty jo 30 vuotta", Jolkkonen kertoo.

Mukaan satoja suomalaispotilaita

Tutkimukseen haetaan Suomesta yhteensä 400 potilasta, joita hoidetaan Kuopion ja Tampereen yliopistosairaaloissa. Puolet heistä saa soluvalmistetta, jonka tehoa arvioidaan kliinisillä mittareilla, veren merkkiaineilla ja uusilla kuvantamistekniikoilla.

Hoitoihin tarvittavat solut kasvatetaan neljässä keskuksessa eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Tampereella. Kaikkien maiden tutkimuskeskusten koordinointi, monitorointi ja tiedonhallinta on Medfilesin vastuulla.

"Hankkeesta tekee ainutlaatuisen myös se, että mukana on kokeellista tutkimusta. Pyrimme selvittämään muun muassa verenpaineen ja diabeteksen vaikutusta hoitovasteeseen", Jolkkonen kertoo.

Katse Horisontissa

Suomalaiset päätyivät Horisontti-konsortioon pitkälti Jolkkosen vuosien varrella rakentamien kansainvälisten kontaktien pohjalta. Kun tieto vireillä olevasta hankkeesta tuli, siihen löytyi nopeasti mukaan muitakin suomalaisia.

"Itse asiassa meillä oli tarjota varsin valmis osaajapaketti. Onneksi varsinaisen hakemuksen tekoon saatiin apua ulkopuoliselta konsulttiyritykseltä", Jolkkonen lisää.

Myös raskaan tutkimusdatan keräyksestä ja hallinnasta vastaavan Medfilesin toimitusjohtajan Tuija Keinosen odotukset ovat korkealla. Hankkeen kautta muodostuva verkosto tarjoaa kuopiolaisyritykselle monia uusia yhteistyömahdollisuuksia ja kasvupolkuja.

"Mukana ovat alan kansainväliset kärkiosaajat, joten tällaista mahdollisuutta ei kovin usein tarjoudu. Olemme saaneet Tekesin asiantuntijoilta hyviä neuvoja projektiin osallistumisesta. Sekin on selvää, että jatkossa tutkailemme Horisontti-hakuja huomattavasti aiempaa tarkemmin", Keinonen kiittelee.

Lisätietoja

Jukka Jolkkonen, tutkimusjohtaja
Itä-Suomen yliopisto
Puh. 040 355 2519
jukka.jolkkonen (at) uef.fi

Tuija Keinonen, toimitusjohtaja
Medfiles Oy
Puh. 050 555 1541
tuija.keinonen (at) medfiles.eu

Teksti: Recommended / Timo Sormunen
Kuva: Medfiles Oy

Soile Thalén