Wapice Oy: Teollisen internetin tienraivaaja on keskellä kasvumarkkinoita

Vaasalainen Wapice Oy visioi esineiden internetiä jo vuosituhannen vaihteessa. Silloiset ennusteet alkavat nyt toteutua ja IoT-osaajalle ne tarjoavat huimia kasvunäkymiä. Apuna ovat myös lukuisat EU-hankkeet, joissa Wapice on kysytty kumppani.

Tietokoneen kanssa keskusteleva kahvinkeitin kuulosti 1990-luvun lopulla lähinnä Pelle Pelottoman aivoitukselta ja tämän tunnustaa myös Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen.
Kaiken kukkuraksi mies tietää mistä puhuu, sillä kyseinen esimerkki esineiden internetistä tuli aikanaan hänen suustaan.

"Tuolloin ennustin, että internetiin kytketty kahvinkeitin olisi todellisuutta muutaman vuoden sisällä. Aikataulu viivästyi lopulta viitisentoista vuotta. Aika moni takavuosien science fiction-kuvauksista on kuitenkin jo toteutunut", Tuominen naurahtaa.

Wapice otti ensiaskeleensa hieman ennen vuosituhannen vaihteen it-kuplaa. Teollisuuden ohjelmistoihin ja etähallintaan keskittynyt pk-yritys sai seurata sitä enimmäkseen sivusta, vaikka yhtiön nimessä olikin silloisen romahduksen yhdeksi avainsymboliksi noussut WAP-kirjainyhdistelmä.

Romahdus tiesi hetkellistä takapakkia monelle it-yritykselle. Teollisuuden kasvavat kustannus- ja tehokkuuspaineet kuitenkin painoivat vaakakuppia Wapicen eduksi.

"Ideamme on ollut alusta lähtien tuoda asiakkaiden bisnekseen lisäarvoa ja kustannustehokkuutta. Nyt tämä alkaa toden teolla näkyä, sillä IoT-ratkaisut etenevät monilla toimialoilla. Käytännössä olemme keskellä kasvumarkkinaa", Tuominen toteaa.

Paljon sovellusmahdollisuuksia

Vuonna 1999 perustettu vaasalaisyritys on kasvanut ja kansainvälistynyt tasaisesti koko historiansa ajan. Tänä vuonna liikevaihto hipoo jo 20 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 300 työntekijää.

Kasvu on rahoitettu koko historian ajan omalla kassavirralla.

"Olemme varsin kansainvälinen paitsi asiakaskunnan myös henkilöstön osalta. Asiakkaita on Amerikasta Aasiaan ja yhtiössä on parikymmentä eri kansallisuutta", Tuominen kertoo.
Liiketoiminta on jaettu kolmeen osa-alueeseen eli sulautettuihin järjestelmiin, teollisuusjärjestelmiin ja liiketoimintaratkaisuihin.

Asiakaskuntaa on laajasti eri teollisuudenaloilta. Wapicen ratkaisuilla voidaan esimerkiksi tarkkailla ja ennakoida paperikoneen kuntoa, akkujen ja voimanlähteiden tilaa sekä erilaisten koneiden ja laitteiden käyttöastetta sekä tulevaa huoltotarvetta. Tarvittava data voidaan analysoida ja ohjaustoimet tehdä vaikkapa mobiililaitteilla.

"Etenkin liikkuvissa koneissa ja laitteissa on valtavasti IoT-potentiaalia, samoin energian hallinnassa, hajautetussa energian tuotannossa ja sen käytössä. Aurinkopaneelit, tuulivoima ja muut kierrätysenergialähteet ovat vasta kehityksensä alussa", Tuominen visioi.

Kysytty kumppani Horisontti-hankkeissa

Vaasalaisyritys on vahvasti tutkimusorientoitunut, sillä noin 7 prosenttia liikevaihdosta käytetään suoraan tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tänä vuonna summa on noin 1,5 miljoonaa euroa.

Toimialansa terävimpään kärkeen kuuluva yhtiö seuraa tarkasti kansainvälistä tutkimuskenttää. Tekesin kanssa on tehty pitkään yhteistyötä ja Wapice on ollut mukana myös monissa EU:n Horisontti-hankkeissa.

Toimitusjohtajan mukaan tämä linja pitää myös jatkossa.

"Horisontti-hankkeet ovat mielekkäitä haasteita ja ne pitävät meidät mukana eri toimialojen kehityksessä. Yleensä käy niin, että meitä pyydetään mukaan. Maatalouden ja liikkuvien koneiden lisäksi meitä kiinnostavat muun muassa liikenneinfrastruktuuriin ja älyliikenteeseen liittyvät tutkimuskonsortiot", Tuominen kertoo.

Lisätietoja

Pasi Tuominen, toimitusjohtaja
Wapice Oy
Puh. 010 277 5000
pasi.tuominen (at) wapice.com


Teksti: Timo Sormunen /Recommended Oy

Soile Thalén