Wärtsilä ja Vaasan yliopisto: Pienipäästöiselle laivamoottorille Horisontti-rahoitusta

Vaasan seudulle puhalsi lokakuussa melkoinen myötätuuli, kun polttoainejoustavaa laivamoottoria kehittävä Hercules 2 -hanke sai liki 17 miljoonaa euroa EU:n Horisontti-rahoitusta. Wärtsilä ja Vaasan yliopisto ovat kansainvälisen konsortion avainosaajia.

Vaasan yliopiston professorilla Seppo Niemellä on ollut lokakuusta lähtien hymy herkässä, sillä pitkät yritysyhteistyön perinteet omaava opinahjo on mukana kansainvälisessä Hercules 2 -tutkimushankkeessa.

Tavoitteena on rakentaa kolmen vuoden kuluessa laivamoottori, joka voi käyttää perinteisen raskaan polttoöljyn sijaan muitakin polttoaineita. Etusijalla ovat erilaiset bio-, jäte- ja kaasupohjaiset seokset, joilla laivaliikenteen päästöjä saataisiin tulevaisuudessa selvästi alaspäin.

Tutkimushankkeessa on mukana 11 yritystä, 15 yliopistoa ja viisi tutkimuslaitosta. Sinivalkoisia värejä edustavat vaasalaistutkijoiden lisäksi laiva- ja voimalamoottoreihin erikoistunut Wärtsilä, Dinex Ecocat, VTT ja Aalto-yliopisto.

"Rahoituspäätös osoittaa, että olemme pakokaasujen puhdistus- ja säätöteknologian tutkimuksessa kansainvälistä tasoa. Nyt pääsemme avaamaan aivan uusia ovia ja luomaan yhteistyöverkostoja", Niemi toteaa.

Polttoainejoustavuus, pienet päästöt ja ympäristöystävällisyys kilpailuvaltteja

Hercules 2:n saama Horisontti-rahoitus on kokonaisuudessaan 16,8 miljoonaa euroa, josta Vaasan yliopiston osuus on noin 1,5 miljoonaa euroa. Hanke työllistää tulevien kolmen vuoden aikana 10 – 15 tutkijaa. Keskeinen laboratorio tulee Vaasan yliopistoon.

"Aloite tuli Wärtsilästä, joka myös koordinoi hakuprosessia. Olen ollut vuosien varrella monessa mukana, ja tätä voi kyllä kuvailla yritysyhteistyöksi parhaimmillaan", Niemi kiittelee.
Wärtsilän tutkimus- ja tuotekehitysyksikön ohjelmapäällikkö Sebastiaan Bleuanus on samoilla linjoilla. Monikansallinen hanke on lähtenyt sujuvasti liikkeelle, ja odotukset lopputuloksen suhteen ovat korkealla.

Hanke osuu Wärtsilän osalta muutenkin maaliinsa, sillä polttoainejoustavuus, pienet päästöt ja ympäristöystävällisyys on linjattu keskeisiksi kilpailuvalteiksi yhtiön strategiassa.
"Hercules 2 on meille todella tärkeä tutkimushanke, kun puhutaan tulevien vuosien moottoreista ja markkina-aseman vahvistamisesta", Bleuanus vakuuttaa.

Sujuva hakuprosessi

Vaikka konsortio ottaa vasta ensi askeleitaan, on kuluneiden puolen vuoden aikana syntynyt jo paljon yhteistyötä, keskusteluja ja iteratiivisia kokeiluja eri partnereiden kesken.

"Se on todella lupaavaa, sillä yli puolet konsortion jäsenistä on uusia verrattuna edelliseen Hercules-projektiin."

Myös kyseisessä haussa käytetty kaksivaiheinen hakuprosessi saa Bleuanukselta kehuja, sillä se osoittautui huomattavasti aiempia hakuja sujuvammaksi.

"Toki hakemus kokonaisuudessaan teettää edelleen työtä, ja siihen pitää myös varautua. Toisaalta aika moni kakkosvaiheessa vaadittava asia tulee selvitetyksi jo ykkösvaiheessa", hän muistuttaa.

Lisätietoja

Seppo Niemi, professori
Vaasan yliopisto
Puh. 029 449 8304
seppo.niemi (at) uvasa.fi

Sebastiaan Bleuanus, ohjelmapäällikkö
Wärtsilä
Puh +316 231 49452
sebastiaan.bleuanus (at) wartsila.com

Teksti: Recommended /Timo Sormunen