Horisontissa kova kilpailu rahoituksesta – Suomi onnistunut saamaan jo 600 miljoonaa

Suomi on saanut kaikkiaan lähes 600 miljoonaa euroa EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta. Onnistumisprosenttimme on vähän nousussa, kun taas keskimäärin EU:n tasolla se on hitusen laskenut. Suomella pyyhkii ihan hyvin, mutta yhteishankkeissa olisi meille enemmänkin mahdollisuuksia hyödynnettäviksi.

Komission tuorein tilastopäivitys on lokakuun alusta. Näitä tilastoja komissio tuottaa kumulatiivisesti eli tiedot kattavat koko tähänastisen Horisontti 2020 -ohjelmakauden. Suomella menee ihan hyvin, toki petrattavaakin on: Suomen kokonaissaldo on nyt 583 M€, mikä on reilut 2 % tähän mennessä Horisontista myönnetystä 26,5 miljardin rahoituksesta. Edelleen kuljemme hyvää tavoitteen mukaista tai hieman jopa kiivaampaa tahtia, kansallinen tavoitteemme kun on kotiuttaa H2020-ohjelmasta kaikkiaan 1,3 mrd euroa.  

Horisontti-ohjelmasta on nyt myönnetty kaikkiaan 26,5 mrd €. Tästä tiedepilarin ja yhteiskunnallisten haasteiden osuudet ovat samaa suuruusluokkaa:

  • yhteiskunnalliset haasteet (Societal Challenges): 9,9 mrd € (37,4 % koko rahoituksesta)
  • tiedepilari (Excellent Science): 9,8 mrd € (37,1 % koko rahoituksesta)
  • teollisuuspilari (Industrial Leadership): 5,4 mrd € (20,3 % koko rahoituksesta)

Perustutkimusta rahoittava ERC on toistaiseksi jakanut eniten rahoitusta; sen kautta on myönnetty 5,1 mrd € eli 19,5 % kaikesta H2020-rahoituksesta. ICT tulee hyvänä kakkosena 3,1 mrd eurolla. Seuraavina tutkijaliikkuvuutta rahoittava Marie Sklodowska-Curie 2,8 mrd sekä energian ja terveyden teemat, joiden molempien rahoitus on ollut 2,2 mrd €. 

Panostukset ja kokonaisvolyymit mittavia

Suomalaiset ovat mukana kaikkiaan 914 hankkeessa, joista suoraa EU-rahoitusta on saatu Suomeen 583 M€. Näiden hankkeiden kokonaisvolyymi on muhkeat 6,7 mrd €. Tässä on siis kaikki se julkinen ja yksityinen rahoitus, EU:n ja kansallisen tason panostukset, jotka mahdollistavat hankkeiden toteutuksen. Tämä antaa ehkä hieman osviittaa siitä, kuinka laajamittaisesta toiminnasta EU:n TKI-hankkeissa on kyse.

Suomi on kotiuttanut eniten rahoitusta yhteiskunnallisten haasteiden pilarista. Tiedepilarin osuus kokonaissaannostamme on vajaa kolmannes ja teollisuuspilarin vajaa neljännes:

  • yhteiskunnalliset haasteet (Societal Challenges): 239,9 M€ (41,2 % koko Suomen saannosta)
  • tiedepilari (Excellent Science): 186, 8 M€ (32,1 % koko Suomen saannosta)
  • teollisuuspilari (Industrial Leadership): 136,4 M€ (23,4 % koko Suomen saannosta)

Yhteishankkeissa hienoja mahdollisuuksia

Yliopistot ja tutkimuslaitokset tuovat Suomeen yhteensä eniten rahoitusta eli noin 365 M€ (63 % koko Suomen saannosta). VTT yksinään saa tästä 101 M€, suuret yliopistomme Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto vahvoina onnistujina siinä heti perässä.

VTT:n osuus tulee yksinomaan yhteistyöhankkeisiin osallistumisesta. Sen sijaan muille isoille osallistujille näyttäisi osallistumistilastojen valossa olevan paljon mahdollisuuksia verkottua nykyistä vahvemmin mukaan eurooppalaisiin yhteistyöhankkeisiin ja kilpailla yhdessä kumppanien kanssa vaikkapa juuri Horisontti 2020 -rahoituksesta.

Suomalaiset pk-yritykset ovat hyvin hyödyntäneet Horisontin rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksia: kaikkiaan pk-yritykset ovat saaneet 118,9 M€, tästä 56 M€ eli puolet on tullut pk-instrumentista ja tuo toinen puolikas yhteishankkeista!

Komissio tiedottaa avoimesti

Komissio noudattaa nykyään itsekin tiedon avoimuuden periaatetta ja julkaisee osallistumistietoja Participant Portal -osallistujaportaalissa. Siellä oleva Dashboard-raportointinäkymä tarjoaa kattavasti tietoja sekä hakemuksista että hyväksytyistä hankkeista. Kannattaa käydä klikkailemassa ja suodattamassa tarkempaa dataa, jos Suomen ja muiden maiden osallistumis- ja rahoitustiedot Horisontti-ohjelmasta kiinnostavat.

Lisätietoja